Vazdušno solarno grejanje i sušenje

ELSOL Air – novi proizvod firme „ELSOL“, visoko selektivni vazdušni solarni kolektor.

Vazdušni solarni kolektor „ELSOL Air“ je potpuno ekološki i autonomni proizvod – sistem, jer za svoje funkcionisanje koristi isključivo solarno zračenje.

Estetski je prihvatljiv kako na krovnoj površini, tako i na fasadi objekta (tkz. „solarni zid“). Komplet se sastoji od solarnog kolektora visoke osetljivosti na sunčevo zračenje, koji u samom kolektoru zagreva vazduh i kroz odgovarajuće otvore ga ubacuje u prostoriju. Ventilator se napaja iz fotonaponskog panela manjih dimenzija i na taj način se postiže autonomija funkcionisanja sistema.

Visoko selektivni apsorber unutar vazdušnog kolektora omogućava zagrevanje prostorija čak i kod temperatura ispod nule, a vazduh koji je u ovom slučaju medijum koji se zagreva, je svež spoljašnji vazduh
Idealno je rešenje za objekte u kojima boravite periodično, kao što su vikendice i sl., jer ovim sistemom dobijate i u hladnom periodu prijatan i predgrejan ambijent, oslobađa objekat potencijalne pojave vlage i ustajalog vazduha. Takođe doprinosi zaštiti od zamrzavanja vodovodnih instalacija.
Uz odgovarajući protok vazduha i temperature, mogu se koristiti za sušenje voća, biljaka, drveta, dogrevanje svežeg vazduha u procesima farbanja, smanjenja troškova grejanja u industrijskim postrojenjima za 50-80% (prema podacima kanadske firme ’’Aeroenergie’’).

Na prikazanoj slici je instalacija porodično – poslovnog objekta na Zlatiboru, urađena u septembru 2014. god. Instalacija se sastoji od 3 kom. solarnih „vodenih“ kolektora urađenim po nestandardnim dimenzijama (zbog raspoloživog krovnog prostora), za grejanje sanitarne vode – bojler 300 lit i 2×2 kom „vazdušna“ kolektora, koja dogrevaju objekat uz pomoć odgovarajućeg ventilatora i diferencijalnog termostata. Vazduh se iz donje zone objekta odvodi kanalima do kolektora, zagreva, i ubacuje u gornjoj zoni objekta. Ubacivanjem spoljnog izmenjivača vazduh-voda, vazdušne kolektore po završetku grejne sezone možemo iskoristiti za grejanje vode.

vazdusno solarno grejanje

Firma „ELSOL“ Vam nudi mnogobrojna rešenja koja značajno smanjuju troškove potrošnje konvencijalnih energenata i doprinosi komforu u Vašem domu.