Bespovratni finansijski program koji se realizuje u okviru projekta #Euzatebe – „EU za kulturno nasleđe i turizam“ sa ciljem da se ublaže posledice uticaja virusa COVID19 namenjen je turističkom, ugostiteljskom i poljoprivrednom sektoru u sledećim opštinama:

 • Boljevac
 • Bor
 • Golubac
 • Kladovo
 • Knjaževac
 • Majdanpek
 • Negotin
 • Požarevac
 • Smederevo
 • Sokobanja
 • Veliko Gradište
 • Zaječar

Cilj ovog programa je jačanje lokalnog ekonomskog potencijala u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju, kroz razvoj turizma, mikro i malih preduzeća, sve u cilju ublažavanja posledica uticaja pandemije virusa COVID19.

Bespovratnu finansijsku podršku u iznosu do 10.000 evra finansiraju Evropska unija, nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Kroz ovaj program bespovratne pomoći očekuje se da poboljšanje kvaliteta turističke ponude i promocija regiona kao atraktivne i bezbedne turističke destinacije doprinesu privrednom razvoju istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Ko može podneti prijavu za bespovratne subvencije?

Za program bespovratnih subvencija u iznosu do 10.000 evra mogu konkurisati privatni subjekti koji posluju u turističkom sektoru, kao što su vlasnici smeštaja za izdavanje, vlasnici kampova, vlasnici ugostiteljskih objekata, vlasnici malih firmi za proizvodnju i prodaju suvenira, vlasnici vinarija i svi drugi privatni subjekti koji posluju u oblasti turizma.

Podnosioci zahteva mogu biti

 • Fizička lica koja pružaju usluge smeštaja
 • Registrovana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu
 • Preduzetnici (mikro i mala preduzeća sa do 50 zaposlenih)

Potrebno je da podnosioci zahteva budu

 • Registrovani kao pružaoci turističkih usluga najmanje 6 meseci pre podnošenja zahteva
 • Da pružaju direktne usluge turistima
 • U slučaju ulaganja u modernizaciju objekata, potrebno je da imaju vlasništvo nad objektom ili potpisan ugovor o najmu za narednih 5 godina

Kako se mogu iskoristiti bespovratna finansijska sredstva?

Ukoliko se bavite delatnošću u turizmu ili ugostiteljstvu, ispunjavate gore navedene uslove, mogućnosti su vam neograničene! Sve ideje koje ste imali za unapređenje svog poslovanja a koje su ostajale po strani zbog nedostatka novčanih sredstava, vremena ili drugih faktora, sada su vam na dohvat ruke.

Bilo da razmišljate o renoviranju, adaptciji, proširenju kapaciteta, novom nameštaju, kuhinjskim aparatima, uvođenju novih programa i aktivnostima za vaše posetioce/goste, novih turističkih proizvoda i usluga, novih prodajnih kanala i proboljšanja online promotivnih aktivnosti, više nemate izgovora da sve planirano ostane samo ideja!

Štaviše, imate 10.000 razloga da lansirate svoj biznis uz pomoć ovog bespovratnog programa! Rok za podnošenje zahteva za bespovratne subvencije je 21.07.2020.

Zašto je ELSOL deo turističkog sektora?

ELSOL uspešno sarađuje sa turističkim sektorom, jer smo do sada najveće projekte radili u hotelima i turističkim smeštajnim kapacitetima i u tom sektoru se investicija u obnovljive izvore energije najbrže isplati, čak nekoliko puta brže u odnosu na domaćinstva.

Najveći deo računa za električnu energiju u prosečnom domaćinstvu odlazi upravo na zagrevanje vode. U smeštajnim i turističkim kapacitetima količina električne energije za zagrevanje vode može dostići i do 80% računa za električnu energiju. Kroz uštedu električne energije za potrebe zagrevanja vode u hotelu, privatnom smeštaju ili restoranu, sistem solarnih kolektora isplaćuje sam sebe. Na kraju perioda otplate, sistem solarnih kolektora u sistemu zagrevanja potrošne vode ili zagrevanja vode u bazenu ostaje besplatan do kraja svog radnog veka, kao i sva proizvedena toplotna energija. Garancija na Elsol solarne kolektore iznosi 25 godina, a radni vek je po pravilu, mnogo duži jer su ELSOL solarni kolektori izrađeni od kvalitetnih materijala i tehnološkim procesom koji garantuje dugovečnost.

 

Koju dodatnu vrednost ostvaruju vlasnici ELSOL solarnih kolektora?

Objekti koji zagrevaju bazensku vodu uz pomoć ELSOL solarnih kolektora omiljena su turistička lokacija jer omogućavaju kupanje na bazenima i u prelaznim periodima, kao što su proleće i jesen. Srbija obiluje sunčanim satima, tako da vlasnici ELSOL solarnih kolektora uživaju u besplatnoj solarnoj energiji tokom cele godine, bez obzira na spoljašnje temperature.

S obzirom da su jedan od kriterijuma prema kome se dodeljuju subvencije upravo zaštita životna sredine, energetska efikasnost i rezultati održivosti projekta, ELSOL vam stoji na usluzi da zajedno sprovedemo ovaj projekat.

Uslove konkurisanja i konkursnu dokumentaciju možete pogledati na ovom LINKU. Rok za prijave je do 21. jula 2020. godine.